makowiec japoński

  • wyświetlono: 939 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszna masa makowa z połączeniem jabłek i orzechów na kruchym cieście.

kowwioleta
  • 120min

Składniki

- mak - 2 paczki maku mielonego,
- mleko - 0,5 l,
- 300 g podprażonych jabłek (akurat użyłam ze słoika jabłka starkowane i podduszone z cukrem),
- 200 g orzeszków ziemnych,
- jak ktoś lubi to rodzynki czy inne suszone owoce,
- miód,
- 2 szkl. mąki,
- kostka masła lub margaryny,
- 8 jaj,
- proszek do pieczenia,
- cukier - pół szklanki.

Sposób przygotowania przepisu:

makowiec japoński

  • 1. Mak zagotować w mleku. Na patelnię wrzucić mak, dodać miód (ja dałam jakieś 4 łyżki), podprażone jabłka starkowane wcześniej, podprażone i posiekane orzechy. Dosłodzić w smaku wedle uznania. W tym momencie można dodać też rodzynki.
  • 2. Z mąki, 0,5 kostki masła, 2 żółtek, odrobiny proszku do pieczenia, cukru zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce jakieś 30 min.
  • 3. Pozostałe pół kostki masła utrzeć na puch dodając po jednym żółtku (razem 6 żółtek). Dodać masę z maku. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z masą.
  • 4. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę (większą) i wylać masę makową.
    Piec około 45 min.
  • 5. Ostudzić ciasto i udekorować np. polewą czekoladową i orzechami,
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

makmasa makowa

Komentarze

Podobne przepisy

Japoński makowiec z pijaną śliwką

Dodane przez: Jaga85

Japoński makowiec z pijaną śliwką

Makowiec japoński to jeden z moich...

image-1n455qr

Dodane przez: Monika Matysiak

Makowiec z jabłkami (makowiec japoński)

Delikatne, miękkie i wilgotne,...

Makowiec japoński na kruchym cieście

Dodane przez: Lolcz

Makowiec japoński na kruchym cieście

Świąteczna wersja makowca. Jest...

makowiec japoński

Dodane przez: anet

makowiec japoński

Szybko się go robi i jest smaczny

image-26geolv

Dodane przez: Ewelina Marcin

Japoński makowiec z musem jabłkowym

Idealne ciasto dla fanów makowca...

Makowiec japoński ze śmietaną

Dodane przez: juchab

Makowiec japoński ze śmietaną

Rozkosz podniebienia

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE