Makowa zebra

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Proste i pyszne ciasto,cieszy oko wyglądem i ze smakiem znika ze stołu.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • na ciasto:
    2 opakowania ciasta francuskiego
    800 g masy makowej
    białko jajka

    na lukier:
    150 g cukru pudru
    3 łyżki soku z cytryny

    do dekoracji
    posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Makowa zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasta francuskie rozwiń,posmaruj je białkiem,wyłóż na nie po połowie masy makowej.- i równomiernie rozsmaruj.
    Następnie pokrój ciasta na 5 cm paski(wzdłuż krótszego boku).
    Jeden pasek ciasta zwiń w roladkę,połóż na drugim pasku i znów zwiń w roladkę,tą samą czynność powtarzaj do wykończenia pasków,aż powstanie duży ślimak.
  • 2. Dno i boki tortownicy 22 cm,wyłóż papierem do pieczenia,włóż do niej makowego ślimaka,po wierzchu posmaruj białkiem.
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 40 minut.
  • 3. Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny na gładki lukier i polej nim zimne ciasto.
    Udekoruj posypką cukrową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować