Zapiekanka z kurczakiem i kalafiorem

4.45 (146 ocen)

  • 60 min

Zapraszam na pyszną zapiekankę. Kalafior w zapiekance jadłam z przepisu czarnej Kasi i stąd ten pomysł :)

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 pierś z kurczaka
    - mały kalafior
    - 25 dag pieczarek
    - 1 cebula
    - sól, pieprz
    - papryka słodka
    - przyprawa do kurczaka
    - olej do smażenia + do wysmarowania naczynia
    - 10 dag sera
    - pół pęczka szczypiorku
    sos:
    - 2 jajka
    - 150 ml śmietany
    - sól, pieprz, odrobina chili
Wystaw ocenę:

4.45 (146 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z kurczakiem i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka umyć, wysuszyć, pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, papryką ostrą i przełożyć do naczynia żaroodpornego lekko wysmarowanym tłuszczem.
  • 2. Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie al' dente. Odcedzić i ułożyć na mięsku.
  • 3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w paski.
    Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę z pieczarkami i doprawionymi solą i pieprzem. Przełożyć na kalafior.
  • 4. Sos: Jajka mieszamy ze śmietaną i przyprawami. Polewamy zapiekankę.
  • 5. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 30 minut. Po ty czasie wyjmujemy zapiekankę posypujemy serem startym na tarce o dużych oczkach i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Zapiekamy do rozpuszczenia sera około 5-10 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować