Makaron ze szparagami i szpinakiem

4.5 (143 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Uwielbiam szparagi, szkoda tylko, że sezon na nie trwa tak krótko. Szparagi ze szpinakiem komponują się znakomicie.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pęczek białych szparagów: 1 sztuka
    - pęczek zielonych szparagów: 0.5 sztuki
    - śmietana kremowa 30 %: 1 sztuka
    - makaron farfalle (kokardki): 25 dekagramów
    - liście szpinaku: 30 dekagramów
    - masło: 2 łyżki
    - czosnek: 2 ząbki
    - bazylia, oregano do smaku: 2 szczypty
    - pieprz, sól, sok z cytryny do smaku: 2 szczypty
    - świeżo starty parmezan: 50 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron ze szparagami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi obieramy i kroimy na małe kawałki, główki szparagów odkładamy na bok. Umyte szparagi gotujemy na parze. Szpinak myjemy, obcinamy łodygi, drzemy na mniejsze kawałki, gotujemy na parze. Śmietanę wlewamy do rondelka dodajemy łyżkę masła, podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem. Do śmietany dodajemy szpinak dodajemy 2 ząbki czosnku, doprawiamy oregano i bazylią. Potem dodajemy szparagi, chwilę gotujemy, dodajemy parmezan. Sos powinien zgęstnieć, ale można dodać więcej sera, aby konsystencja nam odpowiadała. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić główki szparagów, chwilę podsmażyć, następnie dodać do sosu. Gotować chwilę, skropić sokiem z cytryny. Makaron ugotować, polać sosem, podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować