Makaron z warzywami i jajkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne danie z makaronem świderki z jesiennymi warzywami - dynią, papryką i porem. Przełożony do kokilek, zapieczony z jajkiem (z płynnym żółtkiem), to jest to co lubię najbardziej :)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g makaronu świderki
    100 g oczyszczonej dyni
    1 mała czerwona papryka
    1 marchewka
    1 por - biała część
    50 g żółtego sera
    6 małych jajek
    natka pietruszki
    ok. 10 plasterków salami
    1 łyżka masła
    ok. 100 ml wody
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makaron z warzywami i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron świderki ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (8 minut), odcedzić.
    Natkę pietruszki drobno posiekać.
    Zer żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach.
    Oczyszczoną dynię pokroić w małą kostkę.
    Por pokroić w cienkie plasterki, paprykę w paski a marchewkę w "zapałkę".
    Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojone warzywa, posolić, krótko podsmażyć, podlać wodą, dusić pod przykryciem 8 minut. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół plasterki salami, dusić razem jeszcze ok. 2 minuty.
    Do uduszonych warzyw dodać makaron, wymieszać, wyłożyć do kokilek. Wierzch posypać startym serem i natką pietruszki. Jajka pojedynczo wybijać do małej miseczki (delikatnie by żółtko się nie rozlało), wylewać przy boku każdego naczynka z makaronem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 12 minut (białko ma być ścięte a żółtko płynne).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować