Dzisiaj słodki obiad czyli makaron z serem i musem truskawkowym. Danie to jest wspomnieniem mojego dzieciństwa. Jadłam je w przedszkolu, w szkole i w domu. Szybkie i proste w przygotowaniu, zachęcam do wypróbowania.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
250 g makaronu np. muszelki
szczypta soli
200 g twarogu półtłustego
5 łyżek kwaśnej śmietany
10 g cukru wanilinowego
1 łyżka drobnego cukru
250 g truskawek na mus + 50 g truskawek w całości
mięta do dekoracji
Makaron z serem i musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę zagotować w garnku. Do wrzątku wrzucić szczyptę soli i makaron. Dokładnie wymieszać i gotować zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu.
W międzyczasie do miski wrzucić twaróg, kwaśną śmietanę, cukry i dokładnie wszystko wyrobić na gładką masę.
2.Truskawki umyć, usunąć szypułki i zblendować. Resztę truskawek pokroić na mniejsze kawałki.
Ugotowany makaron odcedzić, przelać zimną wodą i wystudzić. Na talerz wyłożyć makaron, na to twaróg waniliowy i na koniec polać musem truskawkowym. Całość udekorować kawałkami truskawek i miętą.
Komentarze