Makaron z łososiem w sosie cytrynowym z czosnkiem niedźwiedzim

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Włochy to kraj, który kojarzy mi się z hałasującymi cykadami, dobrym winem i wspaniałą kuchnią, która zachwyca różnorodnością smaków, dbałością o każdy składnik, a przede wszystkim prostotą. I właśnie tę prostotę uwielbiam. Dzisiejsze danie to kompozycja kilku prostych składników, z których powstało niebywale pyszne danie. Aromatyczny, maślany sos cytrynowy, solidnie doprawiony świeżo mielonym pieprzem, cudownie otula makaron, który w połączeniu z delikatnym mięsem łososia wynosi danie w inny wymiar pyszności. Dodatek świeżych liści czosnku niedźwiedziego nadaje daniu niezwykłej lekkości i świeżości. Zaskakujący smak, który z pewnością poczujecie w każdym kęsie!

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki

    300 g makaronu tagliatelle
    200-250 g łososia
    2 łyżki masła klarowanego
    pieprz cytrynowy
    sól

    Sos cytrynowy

    250 g ricotty
    170 ml śmietany kremówki
    60 ml wina białego *
    6 łyżek soku z cytryny **
    2 łyżki posiekanego koperku
    1 szalotka
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
    garść liści czosnku niedźwiedziego
    2 łyżki oleju
    pieprz czarny, grubo mielony
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Dania z makaronem

Makaron z łososiem w sosie cytrynowym z czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Z łososia zdejmujemy skórę i kroimy go w większą kostkę. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach, uważając, aby nie ścierać albedo.
    Na patelni dobrze rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy łososia i podsmażamy. Kiedy łosoś będzie rumiany, przekładamy go na talerz. Na tę samą patelnię, na której smażył się łosoś, dodajemy olej, wrzucamy posiekaną szalotkę, czosnek oraz skórkę z cytryny. Chwilę podsmażamy, uważając, aby szalotka się nie przypaliła. Powinna być lekko zeszklona. Całość zalewamy winem i doprowadzamy do wrzenia.
  • 2. Następnie dodajemy śmietanę, ricottę, koperek oraz sok z cytryny. Mieszamy i gotujemy około 3-5 minut na średnim ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy makaron oraz podsmażonego łososia. Podgrzewając, mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły. Na sam koniec dodajemy posiekany czosnek niedźwiedzi i lekko mieszamy. Podajemy od razu.
    * użyłam wina Fantini Pinot Grigio
    ** polecam użyć cytryny ekologicznej

Porady

-łosoś bałtycki czy atlantycki jest gatunkiem zagrożonym. Warto więc wybrać łososia pacyficznego, którego populacja nie jest zagrożona wyginięciem i posiada certyfikat MSC -danie świetnie uzupełni wino ze szczepu pinot noir czy cabernet franc

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować