Moja dziewczyna nauczyłamnie przyrządzać taki sos.
Składniki:
25 dag makaronu
mała cukinia
10 dag ciecierzycy z puszki
puszka pomidorów
puszka kukurydzy
cebula
oliwa
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
zioła prowansalskie
5 dag żółtego sera
po 5 dag uprażonych pestek słonecznika i dyni
Makaron z cukinią i ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek i cebulę obieramy i siekamy. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Kukurydzę i ciecierzycę osączamy.
2.Czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy cebulę i chwilę smażymy. Wsypujemy cukinię. Wkładamy pomidory wraz z zalewą. Doprawiamy i dusimy, aż cukinia zmięknie. Wsypujemy kukurydzę i ciecierzycę. Dusimy ok. 10 minut.
3.Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Polewamy sosem, posypujemy startym serem i pestkami dyni i słonecznika.
Komentarze