Makaron z kurczakiem,cukinią i ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta myjemy i nacieramy ząbkiem czosnku zgniecionym przez praskę, przyprawiamy solą, curry, papryką, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, wszystko mieszamy i odstawiamy (najlepiej na kilka godzin, ale nie koniecznie).
Fileta owijamy folią do pieczenia i pieczemy w piekarniku w ok. 40 minut w temp. 170 °C.
Następnie kroimy w paski lub kostkę.
2.Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek lekko zgnieciony o deskę nożem i rumienimy (doda nam to pięknego zapachu ale musimy uważać aby się nie spalił bo będzie gorzki ) i wyciągamy, wrzucamy pokrojoną cukinię i ciecierzycę. Dusimy na małym ogniu ok. 15 min.
Następnie do wysokim naczynia dajemy 2 łyżki śmietany, łyżeczkę mąki oraz 2-3 łyżki uduszonej cukinii z ciecierzycą, miksujemy za pomocą blendera, dodajemy do reszty uduszonych warzyw ,wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku.
3.Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy.
Makaron polewamy powstałym sosem i kładziemy kawałki kurczaka ( możemy zmieszać wszystko na patelni).
Smacznego!
Komentarze