Makaron ryżowy z bakłażanem, papryką, kiełkami i imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana myjemy, kroimy w krążki o grubości 1- 1,5 cm. Solimy z jednej i drugiej strony i odstawiamy na 10 – 15 minut by puściły soki. Następnie dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy go w kostkę.
2.Czosnek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy bakłażana oraz jedna papryczkę chili pokrojoną w kostkę i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Na oleju sezamowym podsmażamy kiełki i paprykę około 5 minut.
3.Następnie dodajemy bakłażana i imbir pokrojony w drobną kostkę. Mieszamy dokładnie i dusimy chwilkę na wolnym ogniu.
4.Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie przepisem na opakowaniu. Dodajemy do reszty i dokładnie mieszamy.
Komentarze