Makaron pełnoziarnisty z cukinią i pestkami słonecznika

0 (0 ocen)

  • 30 min

Taki makaron idealnie nadaje się na smaczne danie w wersji solo, jak również na dodatek do obiadu. Jest pyszny, a chrupiące pestki słonecznika i delikatna nuta czosnku - nadają mu charakteru.

  • 30 min

Składniki:

  • (2-3 porcje)
    100g makaronu pełnoziarnistego (u mnie Fusilli)
    200g cukinii
    2 ząbki czosnku
    2-3 łyżki pestek słonecznika (1 łyżka na porcję)
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    olej do smażenia (użyłam słonecznikowego)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pesto Dania z makaronem

Makaron pełnoziarnisty z cukinią i pestkami słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1jodxx5 1. Makaron ugotować al dente (w osolonej wodzie), a pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.
  • image-1lwfu8k 2. Natomiast umytą i osuszoną cukinię pokroić w cienkie paseczki.
    (Młodej cukinii nie należy obierać.)
  • image-2a3mudq 3. Cukinię przełożyć na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju i podsmażyć 1-2 minuty.
    Następnie dodać drobno posiekany czosnek i smażyć (na średnim ogniu) przez kolejne 5 minut.
    W międzyczasie całość przemieszać i oprószyć solą.
    (Cukinia powinna być lekko chrupiąca i "nie rozlazła".)
    Po tym czasie dodać odcedzony makaron, wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku.
  • image-28an5jv 4. Po umieszczeniu na talerze - każdą porcję obficie posypać prażonym słonecznikiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Makaron Pestki Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować