Bułki z pestkami słonecznika

5 (156 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Takie chrupiące bułeczki sprawdzą się na śniadanie, drugie śniadanie lub kolację. Wykonane z mąki razowej i pszennej, z dodatkiem ziaren słonecznika , są doskonałe dla całej rodziny.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki razowej do wypieku chleba
    2 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    3 łyżki oliwy
    50 g. drożdży
    1 płaska łyżeczka soli
    1/2 szklanki letniego mleka
    1 szklanka letniego mleka
    4 łyżki cukru
    15 dag. ziaren słonecznika
    Dodatkowo:
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki z pestkami słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Drożdże mieszam z mlekiem i łyżeczką cukru, odstawiam na 20 minut. Do mąk dodaję rozczyn, sól, jajko,oliwę, pozostały cukier, zagniatam elastyczne ciasto, aż będzie odstawało od ręki, nakrywam ściereczką, pozostawiam na 1 godzinę. Do ciasta dodaję 10 dag. ziaren i jeszcze raz zagniatam, dzielę na 10 części i formuję bułeczki.
  • jk 2. Bułeczki układam na blasze, posypuję pozostałym słonecznikiem, lekko dociskam. Podrośnięte bułeczki piekę 25- 30 minut w temp. 190 stopni . Upieczone bułeczki układam na kratce aby wystygły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować