Makaron o smaku orzechów

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Proste w przygotowaniu danie. Orzechy, ser pleśniowy i pomidory - znakomite połączenie!

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - makaron (wstążki): 400 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - bazylia (garść listków): 1 pęczek
    - orzechy włoskie: 120 gramów
    - czosnek: 2 ząbki
    - oliwa: 8 łyżek
    - sok z cytryny: 1 łyżeczka
    - pomidory koktajlowe: 200 gramów
    - ser pleśniowy (np. lazur): 50 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Ser

Makaron o smaku orzechów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić.
    Listki bazylii umyć i osuszyć. 2 łyżki orzechów włoskich pokroić
    w mniejsze kawałki i odłożyć. Czosnek obrać i zmiksować z pozostałymi orzechami, bazylią i 6 łyżkami oliwy na kremową pastę, ewentualnie dolać jeszcze trochę oliwy. Pesto doprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny.
  • 2. Pomidory umyć, osuszyć i podsmażyć na małym ogniu na
    2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Makaron razem z pomidorami rozłożyć na talerzach lub w miseczkach. Na makaronie rozłożyć pesto, oprószyć pokruszonym serem pleśniowym oraz odłożonymi orzechami włoskimi. Podawać gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Orzechy Ser pleśniowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować