Makaron o smaku orzechów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić.
Listki bazylii umyć i osuszyć. 2 łyżki orzechów włoskich pokroić
w mniejsze kawałki i odłożyć. Czosnek obrać i zmiksować z pozostałymi orzechami, bazylią i 6 łyżkami oliwy na kremową pastę, ewentualnie dolać jeszcze trochę oliwy. Pesto doprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny.
2.Pomidory umyć, osuszyć i podsmażyć na małym ogniu na
2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Makaron razem z pomidorami rozłożyć na talerzach lub w miseczkach. Na makaronie rozłożyć pesto, oprószyć pokruszonym serem pleśniowym oraz odłożonymi orzechami włoskimi. Podawać gorące.
Komentarze