Lekka, delikatna zupa z młodą kapustką i młodymi ziemniaczkami. Pachnąca koperkiem. Polecam.
45 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
ok 80 g masła
szalotka
marchewka
6 młodych ziemniaków
główka młodej kapusty
1-1,5 l bulionu
koperek drobno posiekany
pieprz młotkowany z kolendrą
sok z cytryny do smaku
sól do smaku
Majowy kapuśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuścić masło i dodać drobno pokrojoną szalotkę. Dusić na wolnym ogniu. Kolejno dodawać pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i pokrojone w małą kostkę młode ziemniaki. Mieszać od czasu do czasu. Na koniec dodać pokrojoną młodą kapustkę. Kapusta powinna być pokrojona w większe kawałki, a nie szatkowana. U mnie pokrojona w kwadraty.
Dodać bulion i gotować kilka minut. Aż warzywa będą miękkie.
Dodać pieprz młotkowany z kolendrą, sok z cytryny i sól do smaku.
Posypać obficie koperkiem.
Smacznego
Komentarze