Majowy kapuśniak

5 (4 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lekka, delikatna zupa z młodą kapustką i młodymi ziemniaczkami. Pachnąca koperkiem. Polecam.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok 80 g masła
    szalotka
    marchewka
    6 młodych ziemniaków
    główka młodej kapusty
    1-1,5 l bulionu
    koperek drobno posiekany
    pieprz młotkowany z kolendrą
    sok z cytryny do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak

Majowy kapuśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozpuścić masło i dodać drobno pokrojoną szalotkę. Dusić na wolnym ogniu. Kolejno dodawać pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i pokrojone w małą kostkę młode ziemniaki. Mieszać od czasu do czasu. Na koniec dodać pokrojoną młodą kapustkę. Kapusta powinna być pokrojona w większe kawałki, a nie szatkowana. U mnie pokrojona w kwadraty.
    Dodać bulion i gotować kilka minut. Aż warzywa będą miękkie.
    Dodać pieprz młotkowany z kolendrą, sok z cytryny i sól do smaku.
    Posypać obficie koperkiem.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować