Filet z kurczaka lub indyka
3 łyżki majonezu ( najlepszy kielecki)
3 łyżki dowolnego keczupu
Łyżka musztardy ( Np. Delikatesowa Kielecka)
Łyżeczka ziół prowansalskich
Pół łyżeczki suszonego czosnku
Nać pietruszki
Kilka plastrów sera żółtego lub mozzarella
Majonezowy kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marynata : majonez, keczup, musztardę, zioła i czosnek mieszamy.
Mięso oczyszczamy i kroimy poziomo na cienkie plastry.
Nacieramy marynatą. Najlepiej odstawić pod przykryciem na noc w lodówce.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Mięsko układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45min. Po upływie wskazanego czasu dokładamy plaster serka i posypujemy natką pietruszki. Wstawiamy jeszcze na 10/15 min.
Smacznego!
Porady
Warto podać klasycznie z ziemniakami z wody i np. Duszoną Marchewką.
Komentarze