Placek z serem topionym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis powstał przypadkiem przy tworzeniu zwykłych placków ziemniaczanych podczas zimowego wieczoru. Wersja bogatsza, idealna na obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • Placki:

    - 1kg ziemniaków
    - 1 duża cebula
    - 2 jajka
    - 4 łyżki mąki pszennej
    - 1 łyżka śmietany 18%
    - Sól, pieprz

    Sos:

    - Około 30dag mięsa (Np. łopatki wieprzowej)
    - Cebula
    -Papryka
    - Koncentrat pomidorowy
    - Sól, pieprz, mąka na „zatrzepkę”
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placek Dania główne

Placek z serem topionym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placki
    Ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach. Cebule kroimy w bardzo drobna kostkę lub przeciskamy i dodajemy do ziemniaków. Jajka, śmietanę, sól i pieprz roztrzepujemy razem i dodajemy do masy ziemniaczanej. Dokładnie mieszając dodajemy mąkę. Pieczemy placki wielkości naleśnika.
    Sos
    Mięso, cebulę i paprykę kroimy w kostkę i dusimy. Miękkie już składniki zalewamy osoloną wodą ok. 2 szklanki i gotujemy. Dodajemy koncentrat pomidorowy ok. 3 łyżek i „zatrzepkę” ( 4 łyżki mąki + 8 łyżek wody).

    Na gorącego placka kładziemy 2 plastry sera topionego i składamy na pół. Polewamy sosem i robimy kleksa z kwaśniej śmietany.

Porady

Polecam dodać do sosu kostkę rosołową lub troszkę przyprawy w płynie oraz nieco papryki słodkiej i ostrej w proszku. Całość można udekorować świeżą natką pietruszki lub posypać posiekaną natką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować