Kto choć raz spróbuje tej ryby, na stałe wprowadzi ją do swojego menu. Jej smak i aromat wręcz zniewalają.
Składniki:
● 60 dag filetów z łososia bez skóry
● 2 ząbki czosnku
● sól, pieprz
● sok z 1/2 cytryny
● 50 ml oleju
● 100 ml białego wytrawnego wina
● po 1/2 pęczka natki pietruszki, bazylii i trybuli
● łyżka octu winnego
Łosoś pachnący ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę myjemy, osuszamy
i kroimy na 4 porcje. Oprószamy
solą i pieprzem i skrapiamy
sokiem wymieszanym z octem.
2.Zieleninę myjemy i osuszamy.
Obrywamy listki i drobno kroimy. Czosnek obieramy,
przeciskamy przez praskę i dokładnie
mieszamy z zieleniną.
3.Filety układamy na posmarowanych
olejem kawałkach
folii aluminiowej. Resztę oleju
mieszamy z winem i zieleniną.
Polewamy ryby. Folie zawijamy
i układamy na rozgrzanym grillu.
Pieczemy ok. 15 minut.
Komentarze