Łosoś jurajski pieczony w cieście serowym ze szczypiorkiem i listkami imbiru

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Elegancki, a jednocześnie prosty sposób na wykonanie łososia. Sekretnym składnikiem tej potrawy są listki imbirowe, które nadają orzeźwiającego smaku całej potrawie.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg łososia jurajskiego w całości lub filet bez skóry i ości 500-700 g
    sól morska
    młotkowany pieprz kolorowy z kolendrą i gorczycą

    pęczek szczypiorku
    około 10 młodych listków imbiru

    ciasto serowe:
    400 g białego tłustego sera
    400 g mąki krupczatki
    400 g masła
    łyżeczka soli morskiej

    jajko do posmarowania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś jurajski pieczony w cieście serowym ze szczypiorkiem i listkami imbiru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryba 1. Ryba:
    Jeśli mamy rybę w całości to ją filetujemy. Odcinamy głowę i płetwy. Oddzielamy mięso od kręgosłupa.
    Z płatów delikatnie odcinamy skórę. Za pomocą pęsety wyjmujemy ości.
  • ciasto 2. Ciasto:
    Z sera, masła, mąki i soli zagniatamy ciasto.
    Ciasto zagniatamy w kulę. Owijamy folią. Odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.
  • szczypiorek i imbir 3. Szczypiorek i listki imbiru drobno siekamy.
  • ryba 4. Przygotowanie:
    Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na placek o około 0,5 cm grubości.

    Z każdego placka wycinamy prostokąt.
    Ciasto posypujemy posiekanym szczypiorkiem z listkami imbiru, układamy rybę oprószoną solą i młotkowanym pieprzem. Rybę posypujemy szczypiorkiem i listkami imbiru, przykrywamy drugim płatem ciasta. Brzeg ciasta dociskamy i zaklejamy.
    Wierzch ciasta nacinamy.

    Ciasto smarujemy z wierzchu jajkiem.

    Tak samo postępujemy z drugim filetem.

    Łososia pieczemy w 200°C przez około 30 minut, aż ciasto będzie złote.
    Tak przygotowanego łososia można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.

Porady

Korzeń imbiru od jakiegoś już czasu jest popularnym dodatkiem w polskiej kuchni np. do dań z ryb, flaków, drobiu czy jako rozgrzewający dodatek do kawy lub herbaty. Liście i pędy imbiru są również jadalne i mogą być bardzo ciekawym dodatkiem. Można ich używać podobnie jak szczypiorku, czyli np. do kanapek lub sałatek. Pędy i liście mają łagodny imbirowy posmak, który nada przyjemnej świeżości potrawom. Pędy i liście można łatwo wyhodować w domu podobnie jak szczypiorek. Wystarczy do doniczki z ziemią włożyć kawałek kiełkującego korzenia imbiru, żeby po 2-3 miesiącach otrzymać orzeźwiające pędy i listki imbirowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.54 (279 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Łosoś ze szpinakiem i serem feta w cieście francuskim

To może cię zainteresować