Łosoś jurajski pieczony w soli morskiej

4.51 (184 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Łosoś jurajski jest to łosoś atlantycki z polskiej hodowli wykorzystującej wodę termalną sprzed 150 milionów lat. W odróżnieniu od hodowlanego łososia norweskiego jest to ryba w pełni ekologiczna. Cenowo też jest atrakcyjny - kilogram tej ryby można kupić za niecałe 40 zł.
Mięso tej ryby samo w sobie jest pyszne, więc nie potrzeba mu wiele, żeby podkreślić naturalny smak i aromat.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • łosoś jurajski (wypatroszony) około 1,5 kg
    cytryna ekologiczna
    ząbek czosnku
    kawałek imbiru
    pęczek koperku
    pęczek pietruszki
    kawałek kopru włoskiego
    pieprz

    2 kg soli morskiej dorbnej
    4-5 białek z jaj kurzych
Wystaw ocenę:

4.51 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Łosoś jurajski pieczony w soli morskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • losos 1. Sól przesypujemy do miski dodajemy białka, mieszamy. Sól powinna mieć konsystencję mokrego piasku.

    Rybę nacieramy pieprzem. Do środka łososia wkładamy plasterki cytryny, drobno pokrojony czosnek, imbir, oraz kawałki fenkułu, gałązki pietruszki i koperku.
    Na blachę wykładamy cienką warstwę soli, na soli układamy rybę. Łososia otulamy solą. Sól powinna dokładnie pokryć rybę. Pieczemy około godziny w 180-190 stopniach C.


    Rybę wyjmujemy z pieca. Sól rozbijamy drewnianą łyżką i delikatnie zdejmujemy z ryby. Łososia podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować