Łosoś jurajski pieczony w cieście serowym z warzywami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Łosoś jurajski pochodzi z polskiej hodowli. W przeciwieństwie do łososia norweskiego karmiony jest bez antybiotyków i pływa w czystej wodzie geotermalnej. Jest pyszny i co też istotne jest tańszy i zdrowszy od łososia norweskiego.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg łososia jurajskiego w całości lub filet bez skóry i ości 500-700 g
    sól morska
    młotkowany pieprz kolorowy z kolendrą i gorczycą

    marchewka
    por
    łyżka masła
    sól morska

    ciasto serowe:
    400 g białego tłustego sera
    400 g mąki krupczatki
    400 g masła
    łyżeczka soli morskiej

    jajko do posmarowania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś jurajski pieczony w cieście serowym z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łosoś 1. Ryba:
    Jeśli mamy rybę w całości to ją filetujemy. Odcinamy głowę i płetwy. Oddzielamy mięso od kręgosłupa.
  • filety 2. Z płatów delikatnie odcinamy skórę. Za pomocą pęsety wyjmujemy ości.
  • ciasto 3. Ciasto:
    Z sera, masła, mąki i soli zagniatamy ciasto.
  • ciasto 4. Ciasto zagniatamy w kulę. Owijamy folią. Odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.
  • warzywa 5. Warzywa:
    Marchewkę kroimy w cienkie słupki, a pora w plasterki. Dusimy na maśle przez 5-6 minut. Doprawiamy do smaku solą.
  • ryba 6. Przygotowanie:
    Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na placek o około 0,5 cm grubości.

    Z każdego placka wycinamy kształt ryby.
  • ryba 7. Na cieście układamy warstwę przestudzonych warzyw, a na warzywach układamy rybę oprószoną solą i młotkowanym pieprzem. Na rybie układamy warzywa i przykrywamy drugim płatem ciasta. Brzeg ciasta dociskamy i zaklejamy.
  • ryba 8. Ciasto nacinamy za pomocą nożyczek, aby przypominało rybie łuski. Z resztek ciasta robimy oko ryby.

    Ciasto smarujemy z wierzchu jajkiem.

    Tak samo postępujemy z drugim filetem.
  • ryba 9. Łososia pieczemy w 200°C przez około 30 minut, aż ciasto będzie złote.
    Tak przygotowanego łososia można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować