Łosoś jurajski pochodzi z polskiej hodowli. W przeciwieństwie do łososia norweskiego karmiony jest bez antybiotyków i pływa w czystej wodzie geotermalnej. Jest pyszny i co też istotne jest tańszy i zdrowszy od łososia norweskiego.
2 godz.
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
1 kg łososia jurajskiego w całości lub filet bez skóry i ości 500-700 g
sól morska
młotkowany pieprz kolorowy z kolendrą i gorczycą
marchewka
por
łyżka masła
sól morska
ciasto serowe:
400 g białego tłustego sera
400 g mąki krupczatki
400 g masła
łyżeczka soli morskiej
Łosoś jurajski pieczony w cieście serowym z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryba:
Jeśli mamy rybę w całości to ją filetujemy. Odcinamy głowę i płetwy. Oddzielamy mięso od kręgosłupa.
2.Z płatów delikatnie odcinamy skórę. Za pomocą pęsety wyjmujemy ości.
3.Ciasto:
Z sera, masła, mąki i soli zagniatamy ciasto.
4.Ciasto zagniatamy w kulę. Owijamy folią. Odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.
5.Warzywa:
Marchewkę kroimy w cienkie słupki, a pora w plasterki. Dusimy na maśle przez 5-6 minut. Doprawiamy do smaku solą.
6.Przygotowanie:
Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na placek o około 0,5 cm grubości.
Z każdego placka wycinamy kształt ryby.
7.Na cieście układamy warstwę przestudzonych warzyw, a na warzywach układamy rybę oprószoną solą i młotkowanym pieprzem. Na rybie układamy warzywa i przykrywamy drugim płatem ciasta. Brzeg ciasta dociskamy i zaklejamy.
8.Ciasto nacinamy za pomocą nożyczek, aby przypominało rybie łuski. Z resztek ciasta robimy oko ryby.
Ciasto smarujemy z wierzchu jajkiem.
Tak samo postępujemy z drugim filetem.
9.Łososia pieczemy w 200°C przez około 30 minut, aż ciasto będzie złote.
Tak przygotowanego łososia można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.
Komentarze