Łosoś a'la toscania / łosoś po toskańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety łososia doprawić solą i pieprzem. Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć filety łososia z każdej strony na kolor lekko brązowy.
Jak łosoś jest lekko zarumieniony wyjąć z patelni na oddzielny talerzyk.
Na tym samym tłuszczu, na którym smażył się łosoś, roztopić masło.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę, a następnie po 1 minucie dorzucić czosnek. Smażyć 1 -2 minuty na kolor rumiany.
Do patelni dorzucić pokrojone drobno suszone pomidory i smażyć ok. 5 min. aż smak się połączy.
Po 5 minutach dolać rozpuszczoną w gorącej wodzie kostkę bulionową i lekko gotować mieszając.
Doprawić solą i pieprzem.
Lekko obniżyć ogień i delikatnie stopniowo dolać śmietanę i wymieszać. W dalszym ciągu mieszając aż smaki się zmieszają.
Jak sos już jest podgotowany dorzucić pokrojone na mniejsze liście szpinaku. Liście szpinaku zmiękną.
Do sosu dodać uprzednio usmażone filety łososia.
Łyżką polewać łososia sosem, żeby smak łososia zmieszał się ze smakiem sosu.
Posypać starkowanym serem żółtym. Ser zmięknie i lekko się rozpuści.
Na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki.
Porady
Polecam zrobić więcej sosu, bo jest przepyszny i nawet jeśli nie ma już łososia, to sos jest dobry np.: z makaronem albo chlebem.
Komentarze