Pieczona łopatka z cebulą i czosnkiem

0 (0 ocen)

  • 100 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pieczone mięso z łopatki, bardzo miękkie i kruche, pikantne i lekko słodkie.
Przygotowanie trwa trochę czasu, ale warto czekać!

  • 100 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 1,5 kg mięsa z łopatki,
    5 cebul,
    10 ząbków czosnku,
    sól peklowa,
    pół szklanki ketchupu łagodnego,
    2 łyżki musztardy np. rosyjskiej,
    liście laurowe,
    ziele angielskie,
    czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona łopatka z cebulą i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mięsa usuwamy nadmiar tłuszczu jeśli jest.
    Przygotowujemy solankę - wg instrukcji na opakowaniu. Zalewamy nią mięso, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe. Tak przygotowane mięso trzymamy przez 4 dni, po 2 dniu obracamy mięso - dobrze, aby było w możliwie najmniejszym naczyniu, aby jak najlepiej było pokryte solanką.
  • 2. Po 4 dniach, mięso delikatnie opłukujemy czystą wodą. Kroimy na plastry około 1cm i lekko rozklepujemy.
    Cebulę kroimy w półplastry.
    Ketchup mieszamy z musztardą, papryką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy do mięsa wraz z cebulą, tak, aby każdy kawałek był w marynacie.
    Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować