Karkówka duszona w młodej kapuście

4.49 (185 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Soczysty kotlet wieprzowy duszony w młodej,słodkiej kapuście.Danie smakuje wyśmienicie z młodymi ziemniakami lub pieczywem. Kapusta przechodzi smakiem karkówki zaś koper nadaje niezwykłego smaku i aromatu.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    sól,pieprz
    słoda i ostra papryka
    smalec do smażenia
    Kapusta:
    2 cebule
    1 główka młodej kapusty
    2 łyżki masłą klarowanego
    1 pęczek posiekanego kopru
    1 l. wody lub bulionu
    4 listki laurowe
    parę kulek ziela angielskiego
    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka duszona w młodej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karkówka duszona w młodej kapuście 1. Karkówkę pokroić w 1 cm plastry oprószyć przyprawami.
    Usmażyć rumiane kotlety na rozgrzanym smalcu.
    Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
  • Karkówka duszona w młodej kapuście 2. Kapusta: Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na rozgrzanym maśle.
  • Karkówka duszona w młodej kapuście 3. Kapustę poszatkować, dodać do cebuli, smażyć kolejne 5 min co jakiś czas mieszając.
  • Karkówka duszona w młodej kapuście 4. W między czasie wsypać koperek.
  • Karkówka duszona w młodej kapuście 5. Do kapusty dołożyć plastry karkówki, delikatnie przemieszać aby kapusta zakryła mięso.
  • Karkówka duszona w młodej kapuście 6. Do garnka wlać wodę/bulion, dodać listki laurowe oraz ziele angielskie.
    Doprawić solą i pieprzem.
  • Karkówka duszona w młodej kapuście 7. Dusić na minimalnym gazie ok.45 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Koper Młoda kapusta Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować