Soczysty kotlet wieprzowy duszony w młodej,słodkiej kapuście.Danie smakuje wyśmienicie z młodymi ziemniakami lub pieczywem. Kapusta przechodzi smakiem karkówki zaś koper nadaje niezwykłego smaku i aromatu.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg karkówki
sól,pieprz
słoda i ostra papryka
smalec do smażenia
Kapusta:
2 cebule
1 główka młodej kapusty
2 łyżki masłą klarowanego
1 pęczek posiekanego kopru
1 l. wody lub bulionu
4 listki laurowe
parę kulek ziela angielskiego
sól,pieprz
Karkówka duszona w młodej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę pokroić w 1 cm plastry oprószyć przyprawami.
Usmażyć rumiane kotlety na rozgrzanym smalcu.
Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
2.Kapusta: Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na rozgrzanym maśle.
3.Kapustę poszatkować, dodać do cebuli, smażyć kolejne 5 min co jakiś czas mieszając.
Komentarze