W taki gorąc ciężko jest robić zdjęcia lodów, chociaż wszystko miałam naszykowane i spięłam się jak nigdy to i tak lody bardzo szybko się roztapiały, ale wyszły przepyszne ;)
15 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 1 litrowe pudełko lodów:
400 ml śmietanki 30-36 %
300 ml słodzonego mleka skondensowanego z puszki
60 g czekolady deserowej roztopionej i ostudzonej
2 łyżeczki kakao
kilka/kilkanaście kropel esencji waniliowej (jeżeli nie lubimy, nie dajemy, lody będą śmietankowe)
Lody waniliowo czekoladowe / bez jajek / bez maszynki / bez mieszania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy mleko skond. ewentualnie esencję waniliową i całość mieszamy do połączenia się szpatułką.
2. Czekoladę roztapiamy powoli nad kąpielą wodą a następnie studzimy tak aby wciąż pozostawała płynna.
3. 3/4 masy wylewamy do pojemnika w którym będą się mroziły lody, resztę mieszamy z roztopioną czekoladą i kakao. Wykładamy robiąc esy floresy lub na jedną stronę.
Wkładamy do zamrażalki i tam pozostawiamy najlepiej na całą noc.
Po wyjęciu odczekujemy z 5 minut aby lody lepiej się nakładały. Smacznego !!
Komentarze