Lody jagodowe bez maszynki, bez mieszania

4.5 (150 ocen)

Lody są pyszne , niesamowicie delikatne , puszyste i mocno jagodowe .

Składniki:

  • 330 ml śmietanki kremówki 30%

    2 jajka ( skorupki sparzone wrzątkiem )

    100g cukru

    1 łyżka wody przegotowanej

    słoiczek konfitury lub dżemu jagodowego ( 200g )
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody jagodowe bez maszynki, bez mieszania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy 3 miski . W jednej umieszczamy śmietankę , w drugiej białka a w trzeciej żółtka .

    Do żółtek dodajemy 50g cukru i 1 łyżkę wody . Miksujemy aż masa będzie biała i puszysta .

    Białka ubijamy na sztywno , pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru i ubijamy dalej .

    Śmietankę także ubijamy na sztywno .

    Do żółtek dodajemy stopniowo po łyżce białka i mieszamy delikatnie trzepaczką . Następnie dodajemy śmietankę , również stopniowo i delikatnie mieszamy . Na końcu dodajemy konfiturę jagodową ( również stopniowo i delikatnie ), masę przekładamy do pojemniczków . Z podanych składników wychodzi ok. 1,5 litra lodów . Zamrażamy min. 4 godz. , ale najlepiej całą noc . Z racji , że używamy surowych jajek należy lody zjeść w ciągu tygodnia .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować