Lody czekoladowe bez maszynki

0 (0 ocen)

Nie ma ,to jak domowe lody

Składniki:

  • 5 żółtek
    1 szklanka mleka
    1 szklanka śmietanki 30 %
    1 laska wanilii
    1/2 szklanki cukru
    1 gorzka goplana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Lody czekoladowe bez maszynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko i śmietankę zagotuj,dodaj miąższ z wanilii oraz połowę cukru,pogrzej aż cukier się rozpuści.
    Żółtka wraz z pozostałym cukrem ubij na parze.Nie przerywając ubijania dodawaj po trochu gorące mleko.
    Zdejmij masę z ognia i ostudź.
  • 2. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.Powoli wlewaj do przestudzonej masy,delikatnie mieszając.
    Lody przełóż do pojemniczków i włóż na kilka godzin do zamrażalnika.

Porady

Aby lody były bardziej czekoladowe,do gotowej już masy można dodać pokruszoną czekoladę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować