Kremowe lody bez jajek

4.99 (193 ocen)

  • 5 godz.

Najlepsze lody jakie jadłam! Kremowe, śmietankowo- karmelowe, idealne w smaku. Bez dodatku jajek. Bardzo proste w wykonaniu, bez użycia maszyny, bez mieszania co godzinę. Składają się jedynie z dwóch składników! Lepiej zrobić je od razu z podwójnej porcji.

  • 5 godz.

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremowej 30% mocno schłodzonej
    250 ml mleka skondensowanego słodzonego (nie gotowanego!)
Wystaw ocenę:

4.99 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Kremowe lody bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimną śmietankę ubić na sztywno (nie ubijać zbyt długo bo zrobi się masło). Wlać mleko skondensowane, krótko wymieszać. Śmietana lekko "siądzie", tak ma być. Zamrozić, najlepiej przez noc. Nie mieszać w trakcie mrożenia. Konsumować :)

Porady

Przed zamrożeniem można dodać do masy lodowej bakalie lub pokrojone krówki. Kremówki nie należy zbyt długo ubijać aby śmietanka nie zrobiła się grudkowata i masłowata.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować