Lody śmietankowe

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 15 min

Klasyka światowej branży lodziarskiej. Pyszne, kremowe lody śmietankowe, bez sztucznych barwników, konserwantów. Zrobione w chwilę. Najtrudniej jest czekać, aż zamarzną. Uwaga! Ciężko się od nich oderwać!

  • 3 godz. 15 min

Składniki:

  • 600 ml śmietany 30%
    4 żółtka
    ½ szklanki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody śmietankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z ¼ szklanki cukru na jasny, gęsty krem, następnie dodajemy połowę śmietany.
    Pozostałą śmietanę wraz z cukrem przekładamy do garnka i podgrzewamy, aż się całkowicie rozpuści. Kolejno ściągamy z palnika.
    Śmietanę ponownie wstawiamy na ogień i dodajemy powoli masę jajeczną. Nie możemy doprowadzić do zagotowania, by nie powstała jajecznica. Dokładnie i szybko mieszamy, aż obie masy się połączą. Zostawiamy do schłodzenia.
  • 2. Dla maszynkowców:
    Gotową masę przelewamy do maszynki i miksujemy przez 30 minut. Następnie przelewamy do pojemnika i mrozimy ok. 3 godzin.
  • 3. Lody można również wykonać bez maszynki.
    Masę przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalki. Co pół godziny wyciągamy, by przemieszać, a to po to, by nie powstały kryształki lodu. Schładzamy do czasu uzyskania osiąganej konsystencji.

Porady

Moje lody wykonałam w maszynce, następnie schładzałam przez ok. 3 godziny w zamrażalce. Konsystencja była kremowa, idealnado nakładania. Resztę lodów zostawiłam na całą noc. Przed podaniem musiały trochę postać na kuchni, żeby się lekko roztopiły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować