Domowe lody śmietankowe, które w łatwy sposób przyrządzicie w domu, nawet bez maszynki. Idealnie kremowe i śmietankowe. Ich przygotowanie to zaledwie kilka minut+ chłodzenie.
Składniki:
250 ml śmietanki kremówki 30%
50 ml zimnego mleka
2 jajka
1/2 szkl cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Lody śmietankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować trzy miski. Białka oddzielić od żółtek. W pierwszej misce ubić na sztywno kremówkę, wlewając pod koniec strumyczkiem zimne mleko oraz kwaśną śmietanę. W drugiej misce ubić na sztywno białka, dodając pod koniec połowę cukru pudru, a w trzeciej ubić do jasności i puszystości żółtka z resztą cukru pudru. Zawartości wszystkich trzech misek delikatnie ze sobą połączyć, np. przy pomocy szpatułki lub łyżki.
2.Tak przygotowaną śmietankową masę przelać do plastikowego pojemnika, szczelnie go zamknąć i umieścić w zamrażalce na minimum 10 godzin. Dobrze jest kilka razy wyjąć pojemnik i zmiksować lody, by nie utworzyły się w nich kryształki lodu. Przechowywać w zamrażalce. Smacznego!
Komentarze