Lody śmietankowe

4.5 (145 ocen)

Domowe lody śmietankowe, które w łatwy sposób przyrządzicie w domu, nawet bez maszynki. Idealnie kremowe i śmietankowe. Ich przygotowanie to zaledwie kilka minut+ chłodzenie.

Składniki:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
    50 ml zimnego mleka
    2 jajka
    1/2 szkl cukru pudru
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody śmietankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować trzy miski. Białka oddzielić od żółtek. W pierwszej misce ubić na sztywno kremówkę, wlewając pod koniec strumyczkiem zimne mleko oraz kwaśną śmietanę. W drugiej misce ubić na sztywno białka, dodając pod koniec połowę cukru pudru, a w trzeciej ubić do jasności i puszystości żółtka z resztą cukru pudru. Zawartości wszystkich trzech misek delikatnie ze sobą połączyć, np. przy pomocy szpatułki lub łyżki.
  • 2. Tak przygotowaną śmietankową masę przelać do plastikowego pojemnika, szczelnie go zamknąć i umieścić w zamrażalce na minimum 10 godzin. Dobrze jest kilka razy wyjąć pojemnik i zmiksować lody, by nie utworzyły się w nich kryształki lodu. Przechowywać w zamrażalce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować