Jak zrobić lody śmietankowe

Domowe lody śmietankowe są banalnie proste do przygotowania. Co więcej, warto znać ten podstawowy przepis i umieć je przygotowywać, jeśli chcemy robić lody w domu. To właśnie te lody są swoistą bazą do tworzenia innych smaków. Kiedy mamy je gotowe, możemy dodawać inne składniki – posiekaną czekoladę,  bakalie, mus z mango czy zmiksowane wiśnie, by otrzymać ulubione lodowe wariacje. Kochacie lody waniliowe, czekoladowe i lody truskawkowe? Ten przepis jest dla Was!

Do zrobienia lodów śmietankowych nie jest potrzebna maszyna do lodów. Fakt, ułatwia i przyspiesza ona proces przygotowania tego deseru. Jeśli lubicie lody na tyle, że robicie je często i eksperymentujecie ze smakami, warto ją mieć.  Jednak bez problemu można też przygotować lody bez maszynki i wyjdą one równie smaczne.

 

Jak zrobić lody śmietankowe bez maszynki?

Przygotowanie takich lodów nie jest trudne. Jak wskazuje nazwa – głównym składnikiem jest śmietanka kremowa. Poza tym potrzebne nam będą żółtka i cukier. Tak jak w innych przepisach na lody, żółtka ucieramy z cukrem na puszysty, jasny krem. Wlewamy część śmietany, resztę podgrzewamy. Do śmietany wlewamy masę jajeczną i energicznie mieszając trzepaczką , chwilę gotujemy, by całość zgęstniała. Należy uważać, by masa jajeczna nie ścięła się, temperatura nie może być więc zbyt wysoka. Odstawiamy do wystudzenia, potem wlewamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Co 30 minut mieszamy widelcem lub miksujemy, by nie powstały kryształki lodu i mrozimy, aż lody osiągną żądaną konsystencję.

 

Przepis na lody śmietankowe

Kiedy znamy już sposób przygotowania, warto poznać przepis na te lody. Jakie są idealne proporcje składników?

250 ml śmietany 36%, 2 jajka i 100 g cukru to nasza baza, jednak jeśli chcecie przygotować większą porcję, od razu sugerujemy podwojenie ilości składników.

Wcześniej podaliśmy przepis na lody śmietankowe bez maszynki, a jak zrobić je, gdy ten sprzęt już zakupimy? Sposób przygotowania masy lodowej nie różni się niczym, a kiedy już ją mamy i schodziliśmy w lodówce, należy wlać ją do maszyny do lodów (wkład wcześniej zamrażamy), i postępować zgodnie z instrukcją, zazwyczaj miksuje się masę, aż napowietrzy się i zmieni swoją strukturę z płynnej na stałą. Gotowe lody z maszyny zazwyczaj nie wychodzą idealnie zamrożone, jak te lody śmietankowe, które znamy z lodziarni, należy przełożyć je jeszcze do pojemnika i wstawić na kilkadziesiąt minut do zamrażarki.