Lody truskawkowo-śmietankowe

4.5 (188 ocen)

  • 30 min

Przepyszne domowe lody, bez maszynki lekko kwaskowate, nie za słodkie, idealne.

  • 30 min

Składniki:

  • 6 średnich jajek
    pół szklanki cukru drobnego
    500 ml śmietanki 30 %
    0.5 kg truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Jajko Bita śmietana

Lody truskawkowo-śmietankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • lody przed mrożeniem 1. Jajka myjemy, przelewamy wrzątkiem. Oddzielnie ubijamy białka na sztywno, żółtka z cukrem na puszystą masę. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno (najlepiej by była chłodzona w lodówce 24 godziny ). Truskawki myjemy osuszamy i miksujemy na mus.
    Śmietankę mieszamy z białkami, żółtkami, wlewamy połowę masy do foremki, u mnie duże naczynie żaroodporne. Do drugiej połowy dodajemy zmiksowane truskawki, delikatnie łączymy i wlewamy po całej powierzchni na poprzednią masę, lekko mieszamy. Wstawiamy do zamrażalki i po 6 godzinach delektujemy się pysznymi lodami.

    SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Jajka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować