Likier wiśniowy

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ten likierek ma moc , kolor i bukiet smaku i aromatu...

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg. wiśni
    1 litr spirytusu 96%
    1,5 kg. cukru
    1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Likiery

Likier wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Wiśnie wsypuje do słoja, zalewam spirytusem, zakręcam, odstawiam na tydzień, codziennie potrząsam słojem. Po tym czasie nalewkę zlewam do drugiego słoja, a wiśnie zasypuję cukrem, zakręcam. Pozostawiam na 3 tygodnie w nasłonecznionym miejscu, codziennie potrząsam , aż cukier się rozpuści. Syrop zlewam , dodaje do spirytusu wiśniowego. Zagotowaną wodą zalewam wiśnie, zakręcam, potrząsam, cedzę, studzę, dodaję do spirytusu i syropu. Likier dwa razy cedzę przez gęstą gazę. Odstawiam na miesiąc, cedzę przez gazę, przelewam do butelek, pozostawiam na kilka miesięcy.

Porady

Z podanej porcji wychodzi 5 butelek, po pół litra każda.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Likier Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować