Likier wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie wsypuje do słoja, zalewam spirytusem, zakręcam, odstawiam na tydzień, codziennie potrząsam słojem. Po tym czasie nalewkę zlewam do drugiego słoja, a wiśnie zasypuję cukrem, zakręcam. Pozostawiam na 3 tygodnie w nasłonecznionym miejscu, codziennie potrząsam , aż cukier się rozpuści. Syrop zlewam , dodaje do spirytusu wiśniowego. Zagotowaną wodą zalewam wiśnie, zakręcam, potrząsam, cedzę, studzę, dodaję do spirytusu i syropu. Likier dwa razy cedzę przez gęstą gazę. Odstawiam na miesiąc, cedzę przez gazę, przelewam do butelek, pozostawiam na kilka miesięcy.
Porady
Z podanej porcji wychodzi 5 butelek, po pół litra każda.
Komentarze