WIŚNIOWY STAROPOLSKI LIKIER

4.5 (183 ocen)

  • 30 min

Zawsze w sezonie owocowym inwestuję w domowe nalewki,które w zimowe wieczory nie mają sobie równych.Warto wypróbować tą wersję wiśniówki na spirytusie:

  • 30 min

Składniki:

  • wiśnie,spirytus,cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Nalewki

Wiśniowy staropolski likier - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włożyć do gąsiorka pełno dojrzałych,czarnych kwaśnych wiśni z pestkami.Wlać spirytus tak,aby przykrył owoce.Dobrze zamknąć.Postawić w cieniu najwyżej na miesiąc.Po tym czasie zlać nalewkę,filtrując przez bibułę filtracyjną.Na każdy litr zlanej nalewki wziąć syrop zrobiony z 1 kg cukru i 1/2 l wody.Przestudzonym syropem cukrowym zalać wiśnie w gąsiorku.Dobrze zamknąć.Postawić na 2 tygodnie.Po tym czasie zlać go z owoców i wymieszać z nalewką.Mieszać powoli,dolewając ostrożnie nalewkę do syropu.Gdy już wszystko będzie dobrze wymieszane rozlać do butelek.Dobrze zakorkować.Odstawić co najmniej na kwartał.Już będzie dobry ,ale im dłużej postoi tym będzie lepszy;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować