Likier czekoladowo- piernikowy

5 (160 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

pyszniutki

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1szklanka wódki 40%
    2 łyżeczki płaskie, przyprawy do piernika
    110 gram przesianego cukru pudru
    1 śmietana kremówka 30%, 400 ml
    1 czekolada gorzka Dark 76%, 100 gram
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Alkohole Likiery

Likier czekoladowo- piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Likier czekoladowo- piernikowy 1. Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do rondla i wstawić do większego garnka z wrzącą wodą.
    Podgrzewać mieszając do stopienia czekolady.
    Wlać smietanę, wymieszać dokładnie.
    Wsypać cukier puder, wymieszać dokładnie, aby się rozpuścił.
    Zestawić rondel z garnka.
    Wsypać przyprawę do piernika, wymieszać.
    Wystudzić i mieszając wlać wódkę.
    Przelać do butelki 0,7 litra.
    Zakręcić i przechowywać w lodówce do pół roku.

Porady

likier jest naj;lepszy zaraz po zrobieniu, gdy postoi dłużej gęstnieje, dlatego warto go przygotować krótko przed imprezką

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Czekolada Przyprawa do piernika

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować