Likier czekoladowo-piernikowy

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Damski likier na babskie spotkania i pogaduchy. Lekko słodki, kremowy, o wyraźnym aromatem korzennym i nuta czekolady. Do tego niezbyt mocny. Świetnie smakuje schłodzony.

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na około 1l)

    500ml śmietanki kremówki
    2-3 łyżki kremu czekoladowego Nutella
    350ml whisky (opcjonalnie koniaku)
    100ml wódki
    1-2 łyżeczki cukru pudru (w zależności od gustu)
    2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Napoje Nalewki Likiery

Likier czekoladowo-piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kremówkę delikatnie podgrzewamy z cukrem pudrem i nutellą aż się rozpuści. Chłodzimy w lodówce. Whisky i wódkę mieszamy w czystej, wyparzonej butelce. Dolewamy śmietankę z nutellą oraz dodajemy przyprawy. Dokładnie wstrząsamy i odkładamy do przegryzienia na kilka dni. Przechowujemy w lodówce. Wytrzymuje co najmniej pół roku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Likier czekoladowy Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować