Damski likier na babskie spotkania i pogaduchy. Lekko słodki, kremowy, o wyraźnym aromatem korzennym i nuta czekolady. Do tego niezbyt mocny. Świetnie smakuje schłodzony.
15 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
(na około 1l)
500ml śmietanki kremówki
2-3 łyżki kremu czekoladowego Nutella
350ml whisky (opcjonalnie koniaku)
100ml wódki
1-2 łyżeczki cukru pudru (w zależności od gustu)
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
Likier czekoladowo-piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kremówkę delikatnie podgrzewamy z cukrem pudrem i nutellą aż się rozpuści. Chłodzimy w lodówce. Whisky i wódkę mieszamy w czystej, wyparzonej butelce. Dolewamy śmietankę z nutellą oraz dodajemy przyprawy. Dokładnie wstrząsamy i odkładamy do przegryzienia na kilka dni. Przechowujemy w lodówce. Wytrzymuje co najmniej pół roku.
Komentarze