Likier piernikowy

4.96 (156 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny likier w świątecznym klimacie. Sprawdzi się nawet jako prezent dla mamy, babci, czy siostry.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 ml śmietanki 30%
    70 g cukru pudru
    100 g mlecznej czekolady
    2 łyżeczki domowej przyprawy korzennej (jeśli używacie z paczki dajcie 3)
    200 ml wódki
Wystaw ocenę:

4.96 (156 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Likiery

Likier piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę z cukrem pudrem podgrzewamy w rondlu, ale nie zagotowujemy. Do ciepłej dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i odstawiamy na 5 minut.

    Po tym czasie zawartość rondla dokładnie mieszamy i studzimy.

    Po wystudzeniu dodajemy przyprawę korzenną i wódkę, mieszamy i odstawiamy w zamkniętym słoiku na dobę do lodówki.

    Następnego dnia likier przelewamy przez gęste sitko i wlewamy do butelek. Przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Likier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować