Pączki-łezki ze śliwką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Pączki w troche innej formie .

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 1/5 l ciepłego mleka
    5 dag drożdży
    2 żółtka
    5 dag cukru pudru
    kieliszek alkoholu np.rumu
    50 dag mąki
    szczypta soli
    2 łyżki roztopionego masła
    25 suszonych śliwek kalifornijskich
    1 l oleju
    cukier waniliowy
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki-łezki ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zalej ciepłym mlekiem , wymieszaj i odstaw na 15 - 20 minut w ciepłe miejsce . Żółtka i cukier puder utrzyj na puch , dodaj wyrosnięte drożdże i alkohol . Całość dokładnie wymieszaj i dodawaj , przesiewając przez sito , mąkę oraz sól . Wyrób ciasto ręcznie lub mikserem na niskich obrotach . Gdy będzie pulchne i jednolite , dodaj ciepłe , roztopione masło . Delikatnie połącz składniki , przykryj i odstaw do wyrośnięcia .
  • 2. Gdy ciasto podwoi objętość , nabieraj jego porcje małą płaską łyżką na dłoń , nadziewaj śliwkami , zlep ciasto i formuj w zgrabne małe kuleczki . Na stolnicę wysyp trochę mąki , układaj pączki miejscem złączenia do dołu i odstaw do wyrosnięcia . Gdy podwoją objętość , smaż je na rozgrzanym oleju , aż się zrumienią z obu stron . Olej powinien być rozgrzany , ale nie gorący , inaczej pączki szybko się zrumienią , a w środku mogą być surowe .
  • 3. Pączki po wyjęciu z tłuszczu układaj na papierowym ręczniku . Jeszcze gorące oprósz obficie cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym .

Porady

Jajka do ciasta na pączki wyjmij godzinę wcześniej z lodówki .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować