Pączki-łezki ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże zalej ciepłym mlekiem , wymieszaj i odstaw na 15 - 20 minut w ciepłe miejsce . Żółtka i cukier puder utrzyj na puch , dodaj wyrosnięte drożdże i alkohol . Całość dokładnie wymieszaj i dodawaj , przesiewając przez sito , mąkę oraz sól . Wyrób ciasto ręcznie lub mikserem na niskich obrotach . Gdy będzie pulchne i jednolite , dodaj ciepłe , roztopione masło . Delikatnie połącz składniki , przykryj i odstaw do wyrośnięcia .
2.Gdy ciasto podwoi objętość , nabieraj jego porcje małą płaską łyżką na dłoń , nadziewaj śliwkami , zlep ciasto i formuj w zgrabne małe kuleczki . Na stolnicę wysyp trochę mąki , układaj pączki miejscem złączenia do dołu i odstaw do wyrosnięcia . Gdy podwoją objętość , smaż je na rozgrzanym oleju , aż się zrumienią z obu stron . Olej powinien być rozgrzany , ale nie gorący , inaczej pączki szybko się zrumienią , a w środku mogą być surowe .
3.Pączki po wyjęciu z tłuszczu układaj na papierowym ręczniku . Jeszcze gorące oprósz obficie cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym .
Porady
Jajka do ciasta na pączki wyjmij godzinę wcześniej z lodówki .
Komentarze