Pieczony i smażony kurczak lubi sok z cytryny i zieleninę .
30 min
Składniki:
duża pierś z kurczaka
10 dag cieciorki z puszki
2 ząbki czosnku
2 marchewki
łyżka oleju
cebula
czerwona papryka
kilka liści sałaty
8 placków pszennych
pikantny sos meksykański sól pieprz
papryka w proszku
Burrito meksyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka umyj , osusz i pokrój w cienkie paski . Marchewki obierz , potnij w słupki i podsmaż na rozgrzanym oleju . Zdejmij z patelni i osącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu .
2.Cebule pokrój w krażki i podsmaż na oleju pozostałym ze smażenia marchewki . Dodaj pokrojonego kurczaka , przypraw sola ,pieprzem i ostrą papryką . Smaż , aż mięso będzie rumiane .Pod koniec smażenia dodaj przecisnięty przez praskę czosnek . Nie smaż czosnku dłużej niż minutę , bo szybko staje się gorzki .
3.Cieciorkę wyjmij z puszki i osącz na sitku . Paprykę przekrój na pół , usuń gniazda nasienne , umyj , osusz i pokrój w drobne paseczki . Do miski przełóż cieciorkę , pokrojoną w paski paprykę , marchewkę i smażone mięso z kurczaka . Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki drewnianą łyżką .
4.Placki wyjmij z opakowania , rozłóż i skrop wodą . Podgrzej je 5 minut w dobrze jużrozgrzanym piekarniku ( 180 ) . Jeszcze ciepłe placki posmaruj sosem meksykańskim , wyłóż je sałatą i układaj na nich ciepłą mieszankę warzyw oraz mięsa .
Komentarze