Zebra ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka umyć, osuszyć, oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę, do sztywnej stopniowo dodać cukier, ubić.
2.Do masy białkowej dodać kolejno żółtka, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Do ciasta wlać olej, oranżadę i aromat pomarańczowy, wymieszać.
3.Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną część wymieszać z kakao, drugą z 2 łyżkami mąki. Blachę o wym.25/40 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na blaszkę wlewać łyżką na przemian porcje ciasta.
4.Śliwki umyć, przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Układać na cieście częścią przekrojoną do góry, lekko dociskając. Piec w temp.180 st.ok.40-50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze