Ragu z dzika z puree z batatów

  • wyświetlono: 148 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dziczyzna mało popularna i dość droga jest, warto jednak od czasu do czasu zaszaleć i na rodzinny obiad przygotować coś innego. Ja proponuje aromatyczne ragu z dzika które w połączeniu ze słodkim puree z batatów tworzy prawdziwy raj dla podniebienia :)

IMG_20190507_064325
  • 3 porcje
  • 90min

Składniki

300 gram mięsa gulaszowego z dzika

½ marchewki

1 szalotka

4-5 szt. pieczarek (użyła brunatnych)

1/3 selera

1 ząbek czosnku

1 liść laurowy

½ małej gałązki rozmarynu

1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

2 łyżki oliwy +2 łyżki

1 ziele angielskie

Sól, pieprz

Puree z batata:

2 nieduże bataty

1 łyżka masła

2 łyżki mleka

Sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Ragu z dzika z puree z batatów

  • 1. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy je w kostkę. Szalotkę obieramy kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy ja na ćwiartki (jeśli używamy małych brunatnych, jeśli mamy duże pieczarki kroimy je w kostkę).

    Mięso kroimy w kostkę (jeśli nie jest już pokrojone) i oprószamy je solę, pieprzem i mąką.

    Do rondla wlewamy oliwę, dobrze ją rozgrzewamy i wrzucamy oprószone mąką mięso – smażmy je po 3-4 minut z każdej strony aż ładnie się ze złoci. Podsmażone mięso przekładamy na talerz .

    Na rondel wlewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną cebulę – przesmażamy 1 minutę. Następnie dodajemy marchewkę, pietruszkę i smażmy wszystko około 5 minut. Do warzyw dodajemy mięso, gałązkę rozmarynu, liść laurowy i ziele angielskie podlewamy wszystko wodą i winem – zagotowujemy- zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 45 minut (raz na jakiś czas mieszając zawartość).

    Kiedy mięso zmięknie dodajemy pokrojone pieczarki i koncentrat pomidorowy i gotujemy kolejne 15 minut/ lub dłużej jeśli mięso jest jeszcze twarde). Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Puree z batatów : Bataty obieramy, kroimy w kostkę przekładamy do garnka, zalewamy je wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i ubijamy ziemniaki tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy do masy mleko i masło – mieszamy a następnie przecieramy puree przez sitko (aby nie miało grudek) i doprawiamy je do smaku solą i pieprzem.

    Puree nakładamy na talerze, na nie wykładamy ragu z dzika, dekorujemy igiełkami rozmarynu i serwujemy, najlepiej z lampką czerwonego wytrawnego wina, smacznego ; )

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

gulaszobiadboże narodzeniekuchnia polskadziczyznabatatdzikświątecznieragu

Komentarze

Podobne przepisy

Bitki duszone w sosie z dzika

Dodane przez: Agnieszka Rec

Bitki duszone w sosie z dzika

Bardzo smaczne bitki ze schabu...

schab

Dodane przez: Kasja1986

wędzony schab z dzika

Uwielbiam smak domowych wędlin...

kurczak z batatami

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Kurczak z frytkami z batatów

Smaczne danie jednogarnkowe. W...

żeberka z dzika

Dodane przez: Kasja1986

żeberka z dzika w miodzie

Pyszne chrupiące, a jednocześnie...

schabowy

Dodane przez: Kasja1986

Schabowe z dzika

Schabowe z dzika mają bardziej...

Gotowe pyszne mięsko z warzywami na talerzu

Dodane przez: stokrotka13

Dzik z warzywami

Wyśmienity przepis dla osób lubiących...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE