Lemon curd - przepis na idealny cytrynowy krem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Lemon curd to słodko-kwaśny krem cytrynowy. Można użyć go do tortów, ciast, babeczek, ciasteczek i deserów. Po przygotowaniu, można przechowywać go w lodówce do 2 tygodni.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na około 400g kremu:
    Sok z cytryn - 150ml
    Jajka - 3szt
    Masło ciepłe - 120g
    Cukier - 200g
    Skórka z 1-2 cytryn - opcjonalnie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Krem

Lemon curd - przepis na idealny cytrynowy krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sok z cytryny, jajka i cukier mieszamy energicznie trzepaczką. Dodajemy ciepłe masło i znów mieszamy. Miskę z kremem umieszczamy w kąpieli wodnej (na garnku z gotującą się wodą, tak aby spód miski nie dotykał wody). Na małym ogniu podgrzewamy, cały czas mieszając przez około 15 minut. Masa powinna mocno zgęstnieć. Gotową masę przelewamy do słoiczka. Jeśli dodawaliście skórkę, można masę przetrzeć na sitku, aby była gładka. Po ostudzeniu słoik umieszczamy w lodówce - tam krem jeszcze bardziej zgęstnieje.
    Krem wykorzystujemy do dowolnych deserów.

Porady

Polecam wykorzystanie lemon curd to cytrynowego tiramisu: /przepis/lemon-curd-tiramisu-tiramisu-cytrynowe

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Jajka Masło Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować