lekkie donuty/oponki z cukrem pudrem

5 (1 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Oponki, które uwielbiam najbardziej. Lekkie swieże- najlepiej smakują na ciepło :)(zdjęcie mojego autorstwa)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciasto:

    * 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 650)
    * 1 szklanka mleka, letniego
    * 3 żółtka
    * 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
    * 60 g masła, roztopionego
    * pół łyżeczki soli

    składniki na rozczyn:

    *25 g drożdży świeżych
    *1 łyżka cukru
    *1/4 szklanki letniego mleka
    *3 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Oponki

Lekkie donuty/oponki z cukrem pudrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Najpierw należy zrobić rozczyn. Najlepiej w szklance i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 20-30min.
    2.W dużej misce, mąkę pszenną przesiać i dodać pozostałe składniki wraz z rozczynem, a na końcu dodać roztopiony tłuszcz.
    3. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
    4. Na oprószony blat wyjąć ciasto, rozwałkować na grubość 1,5 cm, wycinać kółka.
    5.Pozostałe ciasto raz jeszcze zagnieść, rozwałkować i wycinać oponki.
    6. Na rozgrzanym oleju smażyc po kilka minut z każdej strony.

Porady

Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ oponki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Oleju powinno być sporo aby nie dotykały dna. Podawać z cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować