Racuchy z cukrem pudrem

4.5 (180 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepis dostałam od mojej babci wiele lat temu

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 5 dag. drożdży
    1/4 szklanki ciepłego mleka
    0,5 kg. mąki pszennej
    sól
    1 całe jajko
    4 żółtka
    0,5 szkl. cukru
    pół opakowania cukru waniliowego
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    olej do smażenia
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery

Racuchy z cukrem pudrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrabiamy w 1/4 szklance ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru- zostawiamy do wyrośnięcia.
    W misce mieszamy ze sobą mąkę, sól, cukier, cukier waniliowy, jajko i żółtka.
    Gdy drożdże podwoją swoją objętość dodajemy je do mąki i wyrabiamy ciasto dolewając około 3/4 szklanki ciepłego mleka.
    Gotowe ciasto zostawiamy do wyrośnięcia.
    Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nabieramy ciasto, kładziemy na gorącym tłuszczu i smażymy na rumiany kolor na małym ogniu.
    Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować