1.Kiełbasę pokroić w kostkę (ja tym razem zrobiłam bez kiełbasy).
Marchewkę, pietruszkę, por i seler umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie plasterki.
Koperek drobno posiekać.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Ząbek czosnku obrać.
Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojoną kiełbasę, startą marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojony por, zalać 2 litrami zimnej wody i gotować przez około 10 minut.
Po tym czasie dodać pokrojone ziemniaki, obrany ząbek czosnku, łyżkę ulubionej przyprawy do zupy, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
Następnie wlać zakwas na żurek i pogotować przez kolejne 5 minut. Zdjąć z ognia.
Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę zupy i dokładnie wymieszać. Tak zaprawioną śmietanę dodać do zupy. Wymieszać.
Zupę przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać koperek i wymieszać.
Komentarze