Lekki żurek

4.49 (144 ocen)

Lżejsza wersja pysznej zupy.

Składniki:

  • 400 g kiełbasy jałowcowej;
    6 średnich ziemniaków;
    500 ml domowego zakwasu na żurek;
    1 duża marchewka;
    1 średnia pietruszka;
    1/4 korzenia selera;
    1/2 białej części pora;
    2 litry zimnej wody;
    1 ząbek czosnku;
    1 liść laurowy;
    4 ziarna ziela angielskiego;
    1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;
    200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
    Pęczek koperku;
    1 łyżka majeranku;
    Sól;
    Pieprz.
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Lekki żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę pokroić w kostkę (ja tym razem zrobiłam bez kiełbasy).
    Marchewkę, pietruszkę, por i seler umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie plasterki.
    Koperek drobno posiekać.
    Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
    Ząbek czosnku obrać.
    Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojoną kiełbasę, startą marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojony por, zalać 2 litrami zimnej wody i gotować przez około 10 minut.
    Po tym czasie dodać pokrojone ziemniaki, obrany ząbek czosnku, łyżkę ulubionej przyprawy do zupy, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
    Następnie wlać zakwas na żurek i pogotować przez kolejne 5 minut. Zdjąć z ognia.
    Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę zupy i dokładnie wymieszać. Tak zaprawioną śmietanę dodać do zupy. Wymieszać.
    Zupę przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać koperek i wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.39 (233 ocen)

żurek

4.98 (177 ocen)

Zdobywca nagrody

Żurek grzybowy

To może cię zainteresować