Lekki kapuśniak z mięsnymi gałkami

4.17 (6 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazistym smaku.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 łyżki domowego smalcu
    400 g mielonego uda z indyka
    jajko
    1/2 cebuli
    4 łyżki kaszy manny
    łyżeczka przyprawy staropolskiej
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku
    2 marchewki
    pietruszka
    1/4 selera
    2 liście laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    6 ziemniaków
    ok 400 g kiszonej kapusty
    sól i pieprz ziołowy do smaku
Wystaw ocenę:

4.17 (6 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak

Lekki kapuśniak z mięsnymi gałkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone wyrobić z cebulą bardzo drobno pokrojoną w kosteczkę, jajkiem, kaszą manną, przyprawami. Porobić kulki wielkości orzecha włoskiego.
    W garnku, na smalcu obsmażyć mięsne gałki.
    Dodać ok 2 l wrzątku i włoszczyznę oraz listki laurowe, ziele angielskie. Gotować na wolnym ogniu ok 20 min.
    Wyjąć marchewki, pietruszkę, selera i przeznaczyć na sałatkę.
    Dodać obrane, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotować ok 10-15 min.
    Dodać kiszoną kapustę. Można kapustę pokroić jeśli była grubo szatkowana. Dodać pieprz ziołowy i sól do smaku. Gotować ok 15-20 min.
    Zupę podawać gorącą.
    Smacznego

Porady

Można dodać kminek jeśli ktoś lubi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować