To propozycja na pyszną, lekką i odchudzoną wersję zupy jarzynowej ale równie smaczną.
60 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
4 średniej wielkości ziemniaki
1 średniej wielkości marchewka
2 łodygi selera łodygowego
kawałek pora ( ok 10 cm )
200 g różyczek kalafiora
200 g różyczek brokuła
2 garście ok 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku cukrowego
1 ząbek czosnku
ok 1/2 szklanki mleka
1-2 liście laurowe
2-3 ziarenka ziela angielskiego
sól i świeżo mielony pieprz czarny
1 łyżka sosu sojowego
solidna garść koperku
1 łyżka posiekanego lubczyku
1 l wody
Lekka zupa jarzynowa zabielana mlekiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka z wodą wrzucamy umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, umyta i pokrojoną w dowolny kształt marchewkę, pokrojonego pora oraz łodyżki selera, różyczki kalafiora, brokuła, zielony groszek a także posiekany ząbek czosnku i przyprawy ziele angielskie, liść laurowy i trochę soli. Gotujemy pod przykryciem do miękkości jarzyn a następnie doprawiamy sosem sojowym oraz solą i pieprzem, zabielamy mlekiem i dokładnie mieszamy. Gasimy i na sam koniec wrzucamy posiekany lubczyk i koperek.
Komentarze