Lekka zupa jarzynowa

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Ten przepis znalazłam w zeszycie mojej babci i od razu wypróbowałam. Zupa smakuje nawet największym niejadkom. Przepis przesłała Agnieszka Pierz

  • Łatwy

Składniki:

  • - fasolka szparagowa: 10 dekagramów
    - groszek: 10 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - marchewki (młode): 2 sztuki
    - ziemniaki: 3 sztuki
    - kapusta (główka): 0.25 sztuki
    - pomidory (małe): 5 sztuk
    - bulion z kostki: 1.5 litra
    - oliwa: 2 łyżki
    - czosnek: 2 ząbki
    - masło: 1 łyżka
    - koperek (posiekany): 3 łyżki
    - liść laurowy: 3 sztuki
    - pieprz (kilka ziaren): 3 sztuki
    - ziele angielskie (kilka ziaren): 3 sztuki
    - sól (doprawić do smaku): 2 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Lekka zupa jarzynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obieramy z zewnętrznych
    liści i szatkujemy. Fasolkę
    myjemy, odcinamy końcówki.
    Czosnek obieramy,
    przeciskamy przez praskę. Marchewki,
    ziemniaki i cebulę obieramy.
    Cebulę siekamy, ziemniaki
    kroimy w kostkę, a marchewki
    w plasterki. Groszek łuskamy.
    Pomidory obieramy ze
    skóry i kroimy w dużą kostkę.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę,
    wkładamy ziemniaki, cebulę
    i czosnek. Smażymy 3 minuty,
    mieszając. Solimy, dodajemy
    liść laurowy, ziele angielskie
    i pieprz. Wlewamy bulion i zagotowujemy.
    Wkładamy marchewkę,
    fasolkę i kapustę. Gotujemy
    ok. 15 minut.
  • 3. Gdy warzywa zmiękną, wsypujemy
    groszek i pomidory. Gotujemy
    5 minut. Dodajemy masło,
    doprawiamy i posypujemy
    koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować