Lekka zupa jarzynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę obieramy z zewnętrznych
liści i szatkujemy. Fasolkę
myjemy, odcinamy końcówki.
Czosnek obieramy,
przeciskamy przez praskę. Marchewki,
ziemniaki i cebulę obieramy.
Cebulę siekamy, ziemniaki
kroimy w kostkę, a marchewki
w plasterki. Groszek łuskamy.
Pomidory obieramy ze
skóry i kroimy w dużą kostkę.
2.Na patelni rozgrzewamy oliwę,
wkładamy ziemniaki, cebulę
i czosnek. Smażymy 3 minuty,
mieszając. Solimy, dodajemy
liść laurowy, ziele angielskie
i pieprz. Wlewamy bulion i zagotowujemy.
Wkładamy marchewkę,
fasolkę i kapustę. Gotujemy
ok. 15 minut.
3.Gdy warzywa zmiękną, wsypujemy
groszek i pomidory. Gotujemy
5 minut. Dodajemy masło,
doprawiamy i posypujemy
koperkiem.
Komentarze