Bardzo smaczna, lekka zupa. Bez zagęszczaczy i bez ziemniaków.
40 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
300 g uda z indyka
łyżka oleju rzepakowego
marchewka
mała cukinia
4 różyczki brokuła ( u mnie mrożone )
garść fasolki zielonej ( u mnie mrożona )
pół żółtej papryki
pół czerwonej papryki
pół czerwonej cebuli
pół małej puszki kukurydzy ( ok 70 g )
1/4 łyżeczki oregano
1/4 łyżeczki suszonych pomidorów
1/4 łyżeczki czosnku po staropolsku
pieprz czarny świeżo mielony
sól i cukier do smaku
Lekka zupa jarzynowa z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku, na łyżce oleju rzepakowego obsmażyć pokrojone w kostkę mięso tak żeby straciło surowość. Dodać 2 litry gorącej wody. Gotować 20 min. na wolnym ogniu.
Marchew obrać i pokroić w plasterki. Cukinie też pokroić w plasterki. Można użyć ozdobnego siekacza. Dodać do garnka. Cebulę pokroić w piórka, a papryki w cienkie paseczki. Dodać do garnka. Kolej na mrożonki - brokuły, fasolka. Dotować do miękkości warzyw. Dodać kukurydzę z puszki, suszone pomidory, czosnek, oregano, pieprz czarny świeżo mielony, sól, cukier do smaku. Jeszcze chwilę pogotować i zupa gotowa.
Zupę podawać gorącą z kulkami mozzarelli.
Smacznego.
Komentarze