Leczo na zimę

4.5 (159 ocen)

Leczo do słoików w mojej rodzinie robi się od lat jest świetnym sposobem na zagospodarowanie przerośniętych warzyw z ogródka. Otwierając słoik wystarczy dosmażyć kiełbasy , ugotować ryżu czy zjeść na ciepło z samym pieczywem doprawiając je po swojemu , zamknięte w słoikach jest bardzo łagodne.

Składniki:

  • (Proporcję na siedem 1l. słoików)
    10 średnich pomidorów
    10 średnich ogórków gruntowych
    4 różnokolorowe papryki
    3 cukinie
    3 cebule
    1 łyżka soli
    1 łyżka pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Leczo

Leczo na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa 1. Warzywa dokładnie umyć.
    Ogórki obrać ze skórki , z papryk usunąć gniazda nasienne.
    Wszystkie warzywa pokroić w niedużą kostkę , włożyć do dużego garnka/garnków.
  • leczo 2. Całość zalać wodą tak by tylko zakrywała warzywa.
    Gotować do miękkość , po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy , dokładnie wymieszać , gotować jeszcze chwilkę.
  • 3. Do wyparzonych słoików przelać leczo , dokładnie/szczelnie zakręcić.
    Odstawić do góry dnem w ciemne miejsce do całkowitego ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować