w zimie jak znalazł do mięska, innych warzyw lub samo do ryżu czy makaronu, użyłam minimalnej ilości przypraw, gdyż w zależności od tego, z czym podam leczo, doprawiam ad hoc :)
30 min
Dla 6 osób
Składniki:
2 kg papryki czerwonej lub zielonej
2 kg pomidorów
1 kg cebuli
3 łyżki cukru
1/4 szklanki oleju
sól
Leczo na zimę do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Paprykę oczyścić, pokroić w paski, cebulkę w plastry. W rondlu na oleju zeszklić cebulkę, dodać pomidory i paprykę. Dusić na wolnym ogniu około 10 minut, następnie dodać sól i cukier, zagotować i dusić dalsze 3 minuty. Wkładać do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcać i pasteryzować od 30 do 40 minut (miałam 0,5 litrowe słoiczki, pasteryzowałam 35 minut, wyszło mi ich 8 sztuk).
Komentarze